Broederij

De moderne en innovatieve broederij van Verbeek in Zeewolde

Overal is aan gedacht..

Allereerst de locatie, centraal in een pluimveearm deel van Nederland. Hiermee verhoogt Verbeek bij ziekteuitbraken de leverbetrouwbaarheid  ten opzichte van de oude productielocatie in Lunteren. Dan de capaciteit en voorzieningen: koppels tot 200.000 kuikens kunnen per dag naar alle klantwensen (snavelen en enten) klaargemaakt worden voor transport en opfok.
En last but not least: het klimatologisch en broedtechnisch management is zodanig ingericht dat een optimale kuikenkwaliteit gewaarborgd kan worden.

 • Twee ei opslagruimten. Mogelijkheid om bewaartemperatuur te optimaliseren naar ras, moederdierleeftijd en verwachte opslagduur. Verhoogt de vitaliteit van de embryo’s en komt daarmee de kuikenkwaliteit ten goede.
   
 • Voorverwamruimte eieren. De eieren worden hier op gelijke temperatuur gebracht voordat ze de broedkasten ingaan. Deze opwarming resulteert 21 dagen later in een korte, snelle uitkomst met uniforme kuikens.
 • Het klimaat - en broedproces volledig gedigitaliseerd. Track & tracing van alle kuikenuitkomsten is mogelijk en biedt de mogelijkheid om de ruimte- en broedcondities op een snelle manier te optimaliseren naar ras, moederdierleeftijd en opslagduur van de eieren.
   
 • De broedmachines zijn voorzien van EMKA Teggnologic 27. Dit maakt het mogelijk om de eischaal en kuikentemperatuur te controleren met een hogere koelwatertemperatuur van 27°C.  Voordelen: (I) hogere koelwatertemperatuur zorgt voor minder condensvorming in de uitkomstmachines, dus drogere kuikens en minder kans op bacteriegroei. (II) Na terugkomst van het koelwater uit de broedmachines hoeft het water slechts enkele graden afgekoeld te worden, voordat het opnieuw het koelcircuit ingaat. Dit scheelt energiekosten.
 • Hergebruik embroyale warmte. De embryonale warmte (metabolisme) die opgenomen wordt door het koelwater, wordt door middel van een warmtewisselaar en vloerverwarming gebruikt voor opwarming van de complete broederij. Een duurzame innovatie.
   
 • NEN ISO 9001 certificering. Op de broederij wordt met strikte hygiëneregels gewerkt. De procesinrichting voldoet daarmee aan de hoogste voedselveiligheidseisen. Die strikte hygiënische benadering is o.a. ook terug te vinden in het klimatologische ontwerp van de broederij. Iedere ruimte heeft een eigen luchtbehandelingsmachine, waardoor afzonderlijke ruimtes op temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk gestuurd kunnen worden.