Leghennen met onbehandelde snavels


Vanaf 2018 moet al het pluimvee in Nederland gehouden worden met hele snavel. Om dit tot een succes te maken komt het voor de pluimveehouder aan op het maken van de juiste keuzes; risico’s beperken, zowel qua ras als technische ondersteuning! Verbeek is overtuigd dat ze met de Novogen genetica het juiste materiaal in huis heeft. Daarnaast zijn onze technisch specialisten bij uitstek de aangewezen personen om u te ondersteunen bij dit proces. Verbeek’s marktpotentieel in de biologische sector heeft de afgelopen jaren namelijk veel ervaringen opgeleverd op dit gebied. Maar ook een dertigtal reguliere pluimveehouders die de afgelopen twee jaar een koppel met hele snavels probeerden, gingen u met succes voor!

Direct na de Novogen introductie 2,5 jaar geleden, waren de reacties over het prettige karakter zeer positief. Pluimveehouders en periferie merkten gelijk het verschil. Dat is de voorsprong die Novogen opgebouwd heeft, door in 2008 al te starten met het selecteren in groepshuisvesting. Rick van Emous, gedragsonderzoeker aan de WUR, bevestigde deze geluiden met onafhankelijke, wetenschappelijk gefundeerde testen, zoals de Novel object test en de avoidance distance test. De NOVOgen hen is nieuwsgieriger en minder angstig.

Naast de juiste genetica, is het management tijdens opfok en leg zeker zo belangrijk. Wanneer een hen zich goed voelt, in balans is, dan zal sociaal pik gedrag zelden resulteren in agressieve pikkerij dat veel schade kan veroorzaken. Bij Verbeek is alle kennis aanwezig om samen met u het koppel te monitoren en problemen preventief te voorkomen. Enkele punten die wij daarbij adviseren:

  • Hanteer geen hoge bezetting voor een lagere henprijs. De hennen moeten ruimte hebben om de rangorde vast te stellen.
  • Inrichting van het opfoksysteem moet aansluiten bij de stal.
  • Houd het licht voldoende sterk; hoe donkerder, hoe banger en schuwer de hennen worden. Bovendien heb je dan nog een noodmaatregel achter de hand, wanneer er wel pikkerij dreigt te ontstaan.
  • Biedt het water en voer in blokken aan; de hennen moet ‘graag zijn’ op het voer. Bij minder voerbeurten moeten de dominantere hennen toch eens gaan drinken, zodat de hennen onder aan de rangorde ook de ruimte krijgen om hun darmen te vullen.
  • Verwijder dode dieren meerdere keren per dag.
  • Een goed klimaat, alsook een goede structuur en overgang van het voer zijn key.
  • Dim in de legperiode het licht niet te snel. Pas als het echt nodig is.
  • Zorg voor afleiding, maak een speeltuin van de stal en/of uitloop. Loop niet altijd dezelfde ronde, houd de radio bijv. aan. Verstrek luzerne of plaats celbetonblokken

Om u een beeld te geven hoe dit proces succesvol kan lopen, kunt u bij één van onze klanten via deze link live stal beelden bekijken van NOVOgen Brown hennen met onbehandelde snavels.  Dit betreft een koppel met 55.000 NOVOgen Brown Classic hennen met onbehandelde snavels van Familie Van Gestel - Van Buren uit Diessen.