Pluimveebedrijf Frenken-De Louw houdt 70.000 NOVOgen White met hele snavels!
In Sterksel runt de familie Frenken een gecombineerd bedrijf met 121.000 NOVOgen White hennen, opgefokt door Verbeek. Het jongste onbehandelde koppel van 70.000 hennen produceert goed, mede door een stalspecifieke aanpassing.

Sinds 1979 zijn Ad en Leny Frenken gevestigd in Sterksel. Op het agrarisch bedrijf worden nu 70.000 NOVOgen White scharrelhennen gehouden, 1400 vleesvarkens en er is nog bijna 30 hectare aan akkerbouw. Toen zoon Stefan in 2008 aangaf graag verder te willen met het bedrijf, werd er uitgebreid met een tweede pluimveelocatie in Budel. Daar worden nog eens 51.000 NOVOgen White scharrel hennen gehouden. In Sterksel werden er tot 2013 leghennen opgefokt voor Verbeek. Toen er na twintig jaar opfok geïnvesteerd moest worden in een nieuwe stalinrichting, is bewust de overstap gemaakt naar leghennen. Daar ligt de interesse van Stefan! En zo werd er een twee etage stal voor 70.000 leghennen gebouwd, die voorzien is van een Jansen volière rijen systeem.
Eerste koppel onbehandeld
Op de thuislocatie in Sterksel wordt inmiddels het 3e koppel leghennen gehouden. Het eerste koppel was NOVOgen Brown, daarna werd er geswitcht naar wit. Het huidige koppel NOVOgen White werd in overleg met eierhandel Van Beek opgezet met hele snavels. Het koppel is momenteel 51 weken en produceert 95 procent. De voerconversie is 2,01, waarbij er totaal geen behoefte is aan een zwaar ei. Met een huidig eigewicht van 61,8 mag er verwacht worden dat de eischaal kwaliteit ook goed blijft naar het einde toe. De cumulatieve uitval bedraagt 3,5%. Daarmee draait het koppel naar tevredenheid en er zijn totaal geen tekenen van pikkerij of schade aan het verenkleed. Maar voorafgaand heeft Stefan er toch wat nachten wakker van gelegen. ‘Toen de keuze eenmaal gemaakt was om de hennen op te zetten met hele snavels, heb ik toch wel eens gedacht; waar ben ik aan begonnen! Op studieclubs en bijeenkomsten van de eierhandel hoor je wisselende verhalen over de eerste ervaringen met hele snavels, ongeacht ras of voerleverancier. En dan direct 70.000 hennen. We hebben nog overwogen om 50-50 te doen, maar dat was niet praktisch met de voerverdeling en het sorteren van de eieren. Als de keuze dan eenmaal gemaakt is, dan moet je er ook 100% voor gaan en de lat hoog leggen. Bij het huidige koppel heb ik bijvoorbeeld teveel opdrogers gehad bij de opstart. In overleg met Tijn Somers zijn we nu tot een plan gekomen, waarbij de opfok voor de volgende rondes nog beter aansluit op onze legstal. Naast het prettige karakter van de NOVOgen, ligt mijn inziens daar ook de toegevoegde waarde van een hennenleverancier,’ aldus Stefan.
Zelf voer mengen
Naast de nieuwe pluimveestal is er door de jaren heen ook geïnvesteerd in de mogelijkheid om zelf voer te mengen. Er wordt kernvoer ingekocht wat aangevuld wordt met tarwe, korrelmais, ccm en kalk. Deels afkomstig vanuit de eigen akkerbouw. De familie Frenken doet dit niet vanuit de filosofie om een lagere kostprijs te generen. De grondstoffenmarkt is daarvoor te volatiel. Wel zijn ze ervan overtuigd dat je een constantere voersamenstelling kan maken, wat voor hennen met hele snavels een pre is. ‘In 2015 zijn we overgestapt op een andere leverancier van ons kernvoer/compleet legvoer (abz). Voor de overstap kregen we op beide locaties al problemen met nekrui en darmproblemen. Tot op heden hebben we daar geen problemen meer mee gehad’, vertelt Stefan. ‘Dan moet je niet gaan wachten tot de koppels om zeep geholpen zijn.’ In Budel wordt overigens wel een compleet voer geleverd.
Automatisch graan strooien
Om goed voorbereid te zijn op het eerste koppel met hele snavels werd op de thuislocatie in Sterksel een systeem met automatische graanstrooiers aangelegd. Ook worden er pik blokken (gas beton) als afleidingsmateriaal gebruikt. In iedere sectie, is in 2 van de 6 paden een strooimachine aangebracht die vol automatisch graan in de scharrelruimte strooit. Via een klokprogramma kunnen de tijden en tijdsduur ingesteld worden. Stefan heeft wisselende verhalen over luzerne en afleidingsmateriaal gehoord. Dit systeem vergt een investering van 30 eurocent per henplaats, maar het bespaart een hoop arbeid en geeft rust, afleiding en voederwaarde in één. Vanaf de middag worden de strooiers eens per uur gebruikt, zesmaal in totaal. Per dag wordt 3 gram gerst per kip gestrooid. Er is bewust voor gerst gekozen omdat dit meer ruwe celstof bevat dan tarwe. Op de locatie in Budel wordt een soortgelijk systeem geïnstalleerd voor het volgende koppel met hele snavels. Enige aanpassing ligt daar in het feit dat het graan niet gestrooid wordt, maar door een open klepje vanuit de aanvoerbuis in de scharrelruimte valt.
Ziekenboeg
Ook een aanpassing die bewust doorgevoerd is vanwege de hele snavels, is de aanwezigheid van een ‘ziekenboeg’. In één sectie is het rijensysteem aan de buitenste zijde halverwege afgeschermd met een net. Daardoor is er theoretisch ruimte om 1000 hennen apart te houden. ‘Komen we een kip tegen die zich niet lekker voelt, buiten de rangorde valt, etc. dan plaatsen we die apart. Dit geeft rust in het koppel en zorgt ervoor dat het verenkleed mooi blijft.’
Ook dit is een goed voorbeeld dat de familie Frenken alleen investeert in welzijn en kwaliteit, indien het ook efficiënt en berekenbaar is. Uiteindelijk draait het toch om de balans. Juist met onbehandelde hennen!