NOVOgen Brown Light in nieuw stalconcept, met extra ruimte, licht en lucht
Begin deze maand nam pluimveehouder Jos Mans een nieuw stalconcept in gebruik. Eén van zijn volière-stallen werd aan beide zijden uitgebreid met een 4 meter brede overdekte serre-uitloop. De uitloop is voorzien van een automatische graanstrooier, luzerne, plateaus met mineraalblokken en bamboe struiken. Hiermee anticipeert Mans zowel op de markt als op het ingrepenbesluit. Er zijn 16.000 NOVOgen Brown Light hennen van Verbeek opgezet met hele snavel, ‘met deze extra welzijnsaspecten wordt een plus op de ei-prijs gerealiseerd en het is een goed leerproces richting 2018.’
Het project kwam tot stand door deelname aan een provinciaal LLTB project: ‘Zo Ziet Limburg Dieren’. Daarin konden verschillende agrarische ondernemersgroepen hun toekomstvisie over de markt delen, waarbij transparantie en maatschappelijke invloeden centraal stonden. Het project trok Jos Mans aan. Mans, nu 26 jaar pluimveehouder, is de laatste twee jaar op zoek naar toegevoegde waarde voor zijn scharrelbedrijf. In totaal zijn er 5 stallen met 77.000 hennen aanwezig op het bedrijf. ‘Het scharrelsegment staat voor een keuze; of meegaan met de bulk waarbij kostprijs leidend is, of via nieuwe welzijnsconcepten een meerprijs proberen te realiseren.’ Door een goede presentatie aan alle betrokken afzetpartijen (pakstation, retail), werd subsidie beschikbaar gesteld voor realisatie van het stalontwerp. In feite is het een tussenvorm van scharrel naar vrije-uitloop, met daarin wel de voordelen van extra ruimte, lucht en licht, maar lagere risico’s op AI doordat wild gevogelte buiten gehouden wordt.
‘NOVOgen Brown Light ideale kip voor hele snavels’
De nieuwe overdekte uitloop creëert 50% extra vloeroppervlak. Daardoor gaat de bezetting terug van 9 naar 7 hennen per m2. Dit is een bijkomend voordeel wanneer hennen met hele snavels opgezet gaan worden. Mans wacht niet tot 2018. ‘Met deze uitbreiding heb ik alle mogelijkheden in huis om de kip een stressvrije omgeving aan te bieden. Daarnaast hoor ik positieve verhalen van zowel eierhandel als collega pluimveehouders over het gedrag en productie van de NOVOgen Brown Light. Dus waarom zou ik wachten, terwijl ik het nu al kan leren?’ Tot op heden loopt het goed. Op 5 maart werd het koppel opfokhennen afgeleverd op 18 weken. Precies op dag 147 werd 50% productie gerealiseerd. De 16.000 hennen werden 92 gram boven norm afgeleverd, met een uniformiteit van 89,3%. ‘Dat is extreem hoog voor bruine hennen, maar ik heb geen last van buitennest eieren.’ De enige praktische aanpassing ten opzichte van het vorige koppel is het aanpassen van het lichtschema. Om de dieren ’s avonds naar binnen te triggeren gaat de lamp nu om half 8 uit. Zodoende is het buiten eerder donker dan binnen.
Toekomstvisie opfok
‘Vervelen doen we ons nooit. Mijn vrouw Gerry runt doordeweeks een zorgboerderij, De Ingelshof, met groepsaccommodatie verhuur in de weekenden tot aan 30 personen.’ Zelf is Jos veel van huis door bestuursfuncties bij Isidorus, LTO en de coöperatie van Limburgse zorgboeren. Beide zonen studeren nog volop en hebben nog geen keus voor eventuele bedrijfsovername gemaakt. Het nieuwe concept geeft in ieder geval energie en vertrouwen naar de toekomst. ‘Dit jaar zal ik wel een keus moeten maken of ik bruine hennen houd in de vernieuwde stal en wit in de overige, of andersom. Voor de eerste ronde heb ik nog vrijstelling.’ Het omschakelen van bruin naar wit zal ook weer een leerproces zijn, met een andere eiermarkt afzet en een ander diermanagement. Maatwerk van de opfokorganisatie is daarbij voor Mans doorslaggevend, dat geldt ook voor het houden van hennen met hele snavels. Een visie waar Verbeek zich volledig in kan vinden: hoe meer schakels van het proces op elkaar passen, des te sterker de kracht van de ketting! Het juiste ras, opfoksysteem, aantallen en management zijn daarbij doorslaggevend.