Leghennen met onbehandelde snavels - zien is geloven!
Vanaf 2018 moet al het pluimvee in Nederland gehouden worden zonder snavel behandeling. De pluimveesector wacht echter niet af tot het zover is, ook Verbeek zit niet stil. Om ervaring op te doen, hebben de eerste pluimveehouders nu al koppels met hele snavels. Juist dan komt het voor de pluimveehouder aan op het maken van de juiste keuzes; zowel qua ras als technische ondersteuning!

In dat opzicht is Verbeek overtuigd dat ze met Novogen het juiste genetische materiaal in huis heeft. Vanuit alle hoeken in de sector; pluimveehouders, voerleveranciers en veterinairs, horen we dat de NOVOgen Brown en de NOVOgen White gekenmerkt wordt door een rustig karakter en een goed verenkleed. Dit zijn essentiële uitgangspunten die helpen om pikkerij te voorkomen.
Om u een beeld te geven, kunt u bij één van onze klanten via deze link live stal beelden bekijken van NOVOgen Brown hennen met onbehandelde snavels. Dit betreft een koppel NOVOgen Brown Classic met onbehandelde snavels van Familie Van Gestel - Van Buren uit Diessen. Zie ook artikel in de augustus uitgave van De Nieuwe Oogst
Daarnaast kunnen we melden dat Rick van Emous, onderzoeker aan de Wageningen University, momenteel een gedragsonderzoek uitvoert bij leghennen in opfok en productie. Hierbij wordt de NOVOgen vergeleken met andere commerciële bruine en witte rassen. Zijn bevindingen bevestigen de geluiden vanuit de praktijk op basis van enkele wetenschappelijk gefundeerde testen, zoals de Novel object test en de avoidance distance test. Bijgevoegd figuur/foto laten de eerste Novel object resultaten zien, van legkoppels die in de productie fase vergeleken zijn. De NOVOgen hen is nieuwsgieriger en minder angstig.
Om pikkerij te voorkomen, is het juiste technische management niet minder belangrijk dan de juiste genetica. Een juiste observatie en interpretatie van het type pik gedrag is daarbij cruciaal. Er zijn namelijk diverse soorten pikkerij. Zacht verenpikken is een vorm van sociaal gedrag, zoals vlooien bij apen. Het iets hardere veren trekken gebeurt vaak om een reactie bij het slachtoffer op te roepen om daarmee de rangorde vast te stellen. Het echt agressief pikken ontstaat uit ongenoegen, stress. Dit kan uiteindelijk overslaan naar kannibalisme. Stress gerelateerd aan pikkerij, wordt vaak veroorzaakt door darmstoornissen of een niet optimale ventilatie. Wanneer er geen enkel veertje te vinden is op het strooisel, dan is dit vaak al een eerste indicatie dat er iets niet goed loopt, met een verhoogd risico op pikkerij.
Enkele algemene punten die gehanteerd kunnen worden om pikkerij te voorkomen, starten al in de opfok. Daar is de hen vooral nieuwsgierig, zit in de ontdekkingsfase en pikt naar vooral blinkende en gekleurde delen. Wanneer daar pikkerij wordt ‘aangeleerd, ingeprint’, dan zal het tijdens de latere productie fase bij stress momenten iedere keer weer terugkomen. Een goede balans en blijf naar je hennen kijken, dat is waar alles om draait.
Enkele preventieve en reactieve aandachtspunten om pikkerij te voorkomen:
- Hanteer geen hoge bezetting voor een lagere henprijs. De hennen moeten ruimte hebben om de rangorde vast te stellen.
- Inrichting van het opfoksysteem moet aansluiten bij de stal.
- Houd het licht voldoende sterk; hoe donkerder, hoe banger en schuwer de hennen worden. Bovendien heb je dan nog een noodmaatregel achter de hand, wanneer er wel pikkerij dreigt te ontstaan.
- Biedt het water en voer in blokken aan; de hennen moet ‘graag zijn’ op het voer. Bij minder voerbeurten moeten de dominantere hennen toch eens gaan drinken, zodat de hennen onder aan de rangorde ook de ruimte krijgen om hun darmen te vullen.
- Verwijder dode dieren meerdere keren per dag.
- Een goed klimaat, alsook een goede structuur en overgang van het voer zijn key.
- Dim in de legperiode het licht niet te snel. Pas als het echt nodig is.
- Zorg voor afleiding, maak een speeltuin van de stal en/of uitloop. Loop niet altijd dezelfde ronde, houd de radio bijv. aan. Verstrek luzerne of plaats celbetonblokken