‘’Transitiemanagement - optimale start door transparantie’’

Publicatiedatum: 01 november 2018

Alle doelstellingen in de opfok van Verbeek zijn gericht op het afleveren van een vitale, legrijpe hen die vlot beweegt door het systeem op het legbedrijf. Wanneer de goed ontwikkelde hennen uit de opfok komen, is begeleiding bij de overgang van opfok naar leg één van de speerpunten van Verbeek. In dat kader heeft Verbeek, naast de technische begeleiding in de stal, onlangs het hennenpaspoort uitgebreid met o.a. de voersamenstelling aan het einde van de opfok. Door een vroegtijdige transparantie over de voersamenstelling einde opfok, kan de legpluimveehouder het startvoer hier volledig op aanpassen. Dat versoepelt het transitiemanagement en verbetert de legresultaten.

Open hier het vernieuwde hennenpaspoort

Deze transparantie is wat Verbeek betreft niet eenzijdig. Op 30 weken leeftijd worden onze klanten benaderd, waarbij kengetallen worden verzameld, die vervolgens worden teruggekoppeld naar de desbetreffende opfokker. Op die manier krijgen opfokkers en opfokbegeleiders heel concreet in beeld wat er vanaf hun bedrijf goed gaat en wat er wellicht verbeterd kan worden. Zo dienen technische resultaten en feedback van de afgeleverde legkoppels als belangrijke input voor Verbeek’s totale opfokconcept. 

Een analyse van de opstartende koppels in 2018 laat zien dat Verbeek’s opfok kwaliteit zich terugbetaald in aantal eieren.

In onderstaande figuren zijn de gemiddelde legpercentages en het aantal ei p.o.h. weergegeven van:

✔ 27 koppels NOVOgen Brown Light op scharrel en Freiland bedrijven, opgestart vanaf januari 2018. In totaal meer dan 600.000 bruine hennen.
✔ In vergelijking tot de gegevens uit ‘Legmanager’, met een selectie op Bruin, Scharrel + Freiland, opzet vanaf 1 januari 2018. In totaal meer dan 80 koppels.

De resultaten in deze figuren (+3 eieren op 29 weken) tonen aan dat de combinatie tussen:

✔ betrokken opfokkers met het juiste opfoksysteem,
✔ kwaliteitskeuzes in het Verbeek opfokconcept,
✔ de juiste technische begeleiding,

zich ruimschoots terugverdienen in een onderscheidende opstart van uw legkoppel!

Overige berichten

Laat u verrassen door de NOVOgen White Light….

24 juli 2020 - De laatste jaren zien we een verschuiving op de Nederlandse markt van bruin naar wit. Naast een in de markt bewezen erg goede NOVOgen Brown Light, heeft...
Lees meer

De broertjes van onze opfokhennen…. Wat is de toekomst?

24 juli 2020 - In de huidige praktijk worden de broertjes van onze opfokhennen op de legkuikenbroederijen geëuthanaseerd. Hoewel deze eendagshaantjes geen afvalproduct...
Lees meer

Licht….over of onder belicht?

21 mei 2019 - Sinds jaar en dag is verlichting in pluimveestallen een belangrijk thema en van grote invloed op de productieresultaten en het gedrag van leghennen. Vanuit...
Lees meer