Pluimveehouder Brinker zeer tevreden over NOVOgen Brown LightPublicatiedatum: 08-10-2015

In Geeste, net over de Duitse grens tussen Lingen en Meppen, is Berend Brinker in Augustus 2013 als biologisch pluimveehouder begonnen. Het proces om alle vergunningen, bouwaanvragen en de financiering rond te krijgen heeft meer dan 10 jaar in beslag genomen. Maar het resultaat mag er zijn. De eerste NOVOgen Brown koppels van Verbeek presteren top!

Tot 2013 had Brinker 35 melkkoeien en 60 vleesstieren op 35 hectare grond. Hobbymatig werden er nog 15 fokmerries gehouden. In de zoektocht naar een nieuwe bedrijfsactiviteit was de switch naar biologische pluimveehouderij een logische keuze. Zeker gezien de behoorlijke bedrijfsoppervlakte. Brinker heeft zich in dit proces laten begeleiden door het adviesbureau van Theo Veddern. Theo heeft zelf in een eerder stadium al goede ervaringen opgedaan met de opfokkwaliteit van Verbeek en de prestaties van de Novogen hennen. Nadat de bouw was afgerond, werden de eerste 14.950 NOVOgen Brown Light hennen in Augustus 2013 geplaatst. Dit aantal was een strategische keus. Beneden de 15.000 hennen is het namelijk gemakkelijker om de vergunningen op orde te krijgen.
 

40 weken boven de 90%

Jos Peters van Verbeek verzorgt de technische begeleiding. Het eerste koppel presteerde direct goed. Op 78 weken was de productie nog 80%. Er werden 355 eieren poh geraapt. De productie was 37 weken boven de 90%. De cumulatieve uitval bedroeg 7,4%, wat voor biologische begrippen erg goed is. Het tweede koppel startte in oktober 2014, is nu 67 weken oud en produceert zelfs nog beter. De huidige productie is 87%, de piekproductie bedroeg 97% en de productie lag 40 weken boven de 90%. De cumulatieve uitval is nu slechts 2%, wat echt uniek te noemen is! De eieren gaan naar Moos-Butzen, die zeer tevreden is over de ei-kwaliteit. Op de huidige leeftijd van 67 weken is het breukpercentage 4,1%.

Brinker is zeer tevreden met de gemaakte keuzes. “De kwaliteit van de Verbeek-NOVOgen hennen is van een hoog niveau. Als er problemen zijn of dreigen te zijn, hebben ze de juiste mensen en kennis in huis om het koppel op de rit te houden.”

Bekijk hier het fotoalbum

Deel dit bericht

Overige berichten

> ‘’Licht….over of onder belicht? ’’
> ‘’Een Bio ei van Knook, die wil je toch ook! ’’
> ‘’Transitiemanagement –Investeer in groei en ontwikkeling tijdens de opfok!’’
> Vacature medewerk(st)er financiële administratie
> Bedrijfsreportage familie Klaassen uit Barneveld
> ‘’Transitiemanagement - optimale start door transparantie’’
> Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
> Biologisch legpluimveehouder Teun van Maanen tevreden over nieuwe stal en NOVOgen Brown Light resultaten
> Licht tijdens het broedproces verbetert kuikenkwaliteit en stressgedrag