Novogen: meest ideale kip voor onbehandelde snavels

Publicatiedatum: 19 januari 2015

Vanaf 2018 moet al het pluimvee in Nederland gehouden worden met hele snavels. Om dit tot een succes te maken komt het voor de pluimveehouder aan op het juiste management en het beperken van risico’s. Een juiste rassenkeuze en de juiste technische ondersteuning zijn hierbij erg belangrijk. Met de Novogen genetica heeft Verbeek hiervoor het juiste materiaal in huis. Daarnaast zijn onze technisch specialisten bij uitstek de aangewezen personen om u te ondersteunen bij dit proces. Zij hebben zowel in de biologische legpluimveehouderij als op een dertigtal reguliere bedrijven de afgelopen jaren volop ervaring opgedaan met hennen met complete snavels.

 

Direct na de Novogen introductie 2,5 jaar geleden, waren de reacties over het karakter van deze nieuwe kip al zeer positief. De kip bleek aanmerkelijk rustiger en socialer dan haar voorgangers. Reden hiervan is de voorsprong die Novogen heeft opgebouwd, door al in 2008 te starten met selectie in groepshuisvesting. Rick van Emous, gedragsonderzoeker aan de WUR, bevestigde deze geluiden met onafhankelijke, wetenschappelijk gefundeerde testen, zoals de Novel object test en de avoidance distance test. De NOVOgen hen blijkt duidelijk nieuwsgieriger en minder angstig dan andere rassen.

Naast de juiste genetica, is ook het management tijdens de opfok en leg erg belangrijk. Wanneer een hen zich goed voelt en in balans is, dan zal sociaal pik gedrag zelden resulteren in agressieve pikkerij. Bij Verbeek is alle kennis aanwezig om samen met u het koppel te monitoren en eventuele problemen te voorkomen. Aandachtspunten ten aanzien van de opfok zijn:

  • Hanteer geen hoge bezetting voor een lagere henprijs. De hennen moeten ruimte hebben om de rangorde vast te stellen.
  • Inrichting van het opfoksysteem moet aansluiten bij de stal.
  • Houd het licht voldoende sterk; hoe donkerder, hoe banger en schuwer de hennen worden. Bovendien heb je dan nog een noodmaatregel achter de hand, wanneer er wel pikkerij dreigt te ontstaan.
  • Biedt het water en voer in blokken aan; de hennen moet ‘graag zijn’ op het voer. Bij minder voerbeurten moeten de dominantere hennen toch eens gaan drinken, zodat de hennen onder aan de rangorde ook de ruimte krijgen om hun darmen te vullen.
  • Verwijder dode dieren meerdere keren per dag.
  • Een goed klimaat, een goede voerstructuur en de juiste overgang van voer zijn key.
  • Dim in de legperiode het licht niet te snel. Pas als het echt nodig is.
  • Zorg voor afleiding, maak een speeltuin van de stal en/of uitloop. Loop niet altijd dezelfde ronde, houd de bijvoorbeeld de radio aan. Verstrek luzerne of plaats celbetonblokken.

 


 

 

Overige berichten

De familie Lalkens, Oet Grunn!

29 juni 2021 - In Woltersum runt de familie Lalkens een prachtig pluimveebedrijf met twee freiland stallen, waarin 34.000 en 21.000 NOVOgen Brown Light hennen worden...
Lees meer

Wijziging salmonella subsidie en DGF heffing in 2021

29 juni 2021 - Tot eind vorig jaar werd de salmonella subsidie door de RVO uitgekeerd aan de opfokorganisaties, die deze vervolgens uitbetaalden aan de legpluimveehouders....
Lees meer

Laat u verrassen door de NOVOgen White Light….

24 juli 2020 - De laatste jaren zien we een verschuiving op de Nederlandse markt van bruin naar wit. Naast een in de markt bewezen erg goede NOVOgen Brown Light, heeft...
Lees meer