Novogen 2,5 jaar in Nederland: gewaagde stap blijkt juiste keuze

Publicatiedatum: 16 januari 2015

Toen Verbeek tweeënhalf jaar geleden overstapte naar Novogen wekte dat alom verbazing in de markt. In één keer nam het bedrijf afscheid van de complete omzet van de fokkerijorganisatie waarmee zij tot die tijd samenwerkte. Tweeënhalfjaar later bewijst Verbeek dat het een verstandige keuze is geweest. De kwaliteiten van de Novogen hennen sluiten goed aan bij de behoeftes in de markt. Meer dan 90% van de Verbeek-klanten schakelden over naar Novogen. Daarmee wist Verbeek haar marktaandeel in een moeilijke markt vast te houden. Daarnaast werd in het buitenland een fikse groei gerealiseerd.

Snelste groeier op de wereldmarkt

De Novogen-rassen zijn afkomstig van Groupe Grimaud. Een mondiaal opererende fokkerijorganisatie uit Frankrijk. In 2005 nam Grimaud vleeskuikenfokker Hubbard van Merial over. In 2008 startte Groupe Grimaud met de distributie van haar eigen foklijnen voor leghennen onder de naam Novogen. Aan deze rassen was al sinds de jaren negentig gewerkt. In korte tijd bouwde Novogen zowel in Europa als daarbuiten een stevige marktpositie op. Op dit moment is Novogen met stip de snelste groeier op de wereldmarkt voor leghennen.

Kwaliteit van genetisch materiaal

De kracht van Novogen is luisteren naar de markt. Ze ontwikkelen genetica die aansluit bij de wensen van de pluimveesector. De sterke punten zijn: goede productiviteit en voerefficiëntie, uitstekende ei-kwaliteit en een rustig karakter. Daarnaast is het genetische materiaal afgestemd op de in de praktijk voorkomende variatie in huisvestingssystemen, voerkwaliteiten en grondstofkeuzes. Dankzij de kwaliteit van het genetisch materiaal heeft Novogen snel een vaste plek verworven in de markt. Op het gebied van eiproductie, voeropname en sorteerbare eieren zijn de restultaten van Novogen zeker concurrerend met de gevestigde orde. Qua gedrag zijn de Novogen hennen duidelijk rustiger.

Professionele partner

Verbeek is samen met Novogen uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier van topkwaliteit eendagskuikens en leghennen aan pluimveehouders in Europa. Verbeek profileert zich naar de klanten graag als professionele partner. Hierbij ligt de focus op de eerste 28 weken. Want naast een op de productiefase afgestemde opfok en het perfect afleveren van jonge hennen, adviseert Verbeek haar klanten graag bij de start van de legperiode. De eerste 10-12 weken van de leg zijn namelijk van groot belang voor het uiteindelijke technisch en economisch resultaat van een koppel hennen.

Marktpotentieel vervijfvoudigd

Van coöperatieve eigenaar Agruniek-Rijnvallei krijgt Verbeek alle ruimte om het marktaandeel van de Novogen-genetica de komende jaren verder uit te bouwen, zowel in binnen- als buitenland. Terwijl het marktaandeel van Verbeek in Nederland ondanks de wisseling in ras gelijk is gebleven, is het marktpotentieel voor Verbeek in Europa vervijfvoudigd. Voorheen verliep deze afzet van Verbeek in het buitenland namelijk via de toenmalige leverancier van fokmateriaal. Tegenwoordig kan Verbeek zelfstandig hennen, kuikens of broedeieren leveren aan buitenlandse afnemers. Op dit moment levert Verbeek al aan klanten in België, Duitsland, Polen, Oekraïne, Italië en Spanje. De prestaties van Verbeek in Polen zijn opvallend. In zeer korte tijd heeft Verbeek in dit land een marktaandeel van ruim 20% gerealiseerd. Maar ook in de andere markten groeit de positie van Verbeek gestaag.

Meer rendement voor klanten

Dankzij haar nieuwe activiteiten in de verschillende Europese landen schaalt Verbeek het productievolume verder op. Samen met een efficiëntere werkwijze en een kleinere, platte, slagvaardige organisatie lukt het hen de kostprijs verder aan te scherpen. Een ontwikkeling die er voor zorgt dat Verbeek met veel vertrouwen de toekomst in gaat. Een toekomst waarin dit voordeel zich zal uiten in meer rendement voor de klanten van Verbeek.

Overige berichten

De familie Lalkens, Oet Grunn!

29 juni 2021 - In Woltersum runt de familie Lalkens een prachtig pluimveebedrijf met twee freiland stallen, waarin 34.000 en 21.000 NOVOgen Brown Light hennen worden...
Lees meer

Wijziging salmonella subsidie en DGF heffing in 2021

29 juni 2021 - Tot eind vorig jaar werd de salmonella subsidie door de RVO uitgekeerd aan de opfokorganisaties, die deze vervolgens uitbetaalden aan de legpluimveehouders....
Lees meer

Laat u verrassen door de NOVOgen White Light….

24 juli 2020 - De laatste jaren zien we een verschuiving op de Nederlandse markt van bruin naar wit. Naast een in de markt bewezen erg goede NOVOgen Brown Light, heeft...
Lees meer