Interview Gert Zoer: ‘NOVOgen White: 55 weken boven de 90%’Publicatiedatum: 20-04-2015

Pluimveehouder Gert Zoer uit Bruntinge heeft inmiddels het 3e koppel NOVOgen White in de stal. Op twee locaties heeft Gert in totaal ruim 170.000 NOVOgen White hennen in kolonie huisvesting zitten. Gert is de 3e generatie op het bedrijf. Opa Zoer heeft in het verleden nog kooisystemen geproduceerd en verkocht, vader Wim runt in Zuidveld een opfokbedrijf met 90.000 kolonie plaatsen.

Kengetallen koppel 

Het oudste koppel is nu 86 weken, legt nog 82% en heeft 55 weken boven de 90% geproduceerd. De cumulatieve productie bedraagt nu 412 eieren, met een cumulatieve eimassa van 25,8 kg tegen een cumulatieve voerconversie van 1,99. De uitval is met 4% zeer laag.

Hoge ei-massa tegen scherpe voeropname

Deze scherpe cijfers passen geheel binnen de bedrijfsfilosofie van de firma Zoer. ‘De eieren worden geproduceerd voor de industrie. Een hoge ei-massa tegen een scherpe voeropname, daar zit voor ons de winst,’ aldus Gert Zoer. De hennen worden zelf opgefokt, waarbij er niet bezuinigd wordt op kwaliteit. Een goede zak voer in combinatie met een langzaam afbouwend lichtschema, stimuleert de karkasontwikkeling. ‘Dat de hennen iets later in productie komen is voor ons minder belangrijk. De eerste kleine eieren brengen ons niet zoveel, een goed doorlegvermogen met zware eieren is des te belangrijker. Het jongste NOVOgen White koppel is nu 56 weken en had op 50 weken een eigewicht van 64 gram’.

Alle schakels optimaal verbinden 

De koppels worden nu zonder veel problemen aangehouden tot 100 weken. ‘Daarnaast zie ik bij iedere nieuwe generatie toch nog weer een verbetering in het doorlegvermogen en de ei-kwaliteit. Ik merk het zelf aan het aantal struifeieren op de inpakker na 85 weken.’ Voor Zoer ligt hier ook zijn toegevoegde waarde en uitdaging richting de toekomst: alle schakels optimaal verbinden om de hennen zo lang mogelijk aan te houden!       

 

 

Deel dit bericht

Overige berichten

> ‘’Licht….over of onder belicht? ’’
> ‘’Een Bio ei van Knook, die wil je toch ook! ’’
> ‘’Transitiemanagement –Investeer in groei en ontwikkeling tijdens de opfok!’’
> Vacature medewerk(st)er financiële administratie
> Bedrijfsreportage familie Klaassen uit Barneveld
> ‘’Transitiemanagement - optimale start door transparantie’’
> Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
> Biologisch legpluimveehouder Teun van Maanen tevreden over nieuwe stal en NOVOgen Brown Light resultaten
> Licht tijdens het broedproces verbetert kuikenkwaliteit en stressgedrag