De afgelopen twee weken hebben we plotseling te maken met grote temperatuurschommelingen. De eerste tropische dagen werden bereikt. Pluimvee kan hittestress ervaren wanneer de staltemperatuur hoger wordt dan ±25°C, vooral in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Kippen hebben geen zweetklieren en zijn daarmee voor afkoeling afhankelijk van de luchtbeweging om zich heen en hun ademhaling. Hierbij geven wij u meer informatie over hittestress bij uw pluimvee, de productieparameters en wat je vervolgens kunt doen om uw hennen te ondersteunen.
Leghennen:
Productieparameters:
NB: Het kan enkele dagen tot weken duren voordat deze veranderingen zichtbaar worden.
Basisvoorwaarden bij verhoogde temperaturen:
Bij staltemperaturen tussen 25-30°C:
Bij staltemperaturen boven 30°C:
Bij staltemperaturen tot ±30°C kan een leghen haar warmte nog aan de omgeving afgeven door het vergroten van haar lichaamsoppervlak (bijv. afhouden vleugels) en door het sterker doorbloeden van de huid, kam en lellen. Bij staltemperaturen boven ±30°C neemt de ademfrequentie toe en ademt ze met de bek open (‘panten’). Hierdoor verdampt het vocht van het bekslijmvlies en koelt de hen af. Door het ‘panten’ wordt echter teveel koolstofdioxide uitgeademd, waardoor het gehalte aan koolstofdioxide in het bloed daalt en de pH stijgt (alkalose). Bovendien verdampt er vocht met elektrolyten (zouten) uit de bek, waaraan vervolgens in het bloed een tekort ontstaat. Deze verdamping is alleen mogelijk wanneer de relatieve luchtvochtigheid in de stallucht voldoende laag is.
Als deze situatie aanhoudt, wordt de hen steeds slapper tot ze in het ergste geval zal sterven; dit als gevolg van een disbalans tussen ademhaling, bloedcirculatie en de elektrolyten concentratie in het bloed. Het lichaam van de hen kan op meerdere manieren op deze veranderingen reageren:
Bron: Pluimvee dierenarts R. Bronnenberg van AviVet