Hele snavels: de toekomst komt snel dichterbij!

Publicatiedatum: 23 juni 2016

Opfokkers Verbeek hebben ervaring!

Hoewel de Nederlandse Wetgeving voorschrijft dat in september 2018 het snavel behandelen van kuikens verboden wordt, zien de broederijen en opfokorganisaties op dit moment het aantal koppels met hele snavels in snel tempo toenemen. Onder druk van de retail en pakstations wordt er versneld doorgeschakeld. Inmiddels zijn er behoorlijk wat opfokkers van Verbeek die meerdere koppels met onbehandelde snavels opgefokt hebben. Onderstaand een overzicht van hun eerste ervaringen. Flexibiliteit in het lichtprogramma en de kwaliteit van het voer, gaan als rode draad door hun verhaal.

Maatschap Van de Steeg heeft twee opfoklocaties in Barneveld en Kootwijkerbroek met in totaal 160.000 Nivo-Varia opfokplaatsen. In 2014 hadden ze op de locatie in Kootwijkerbroek al een eerste koppel van 10.000 hennen met hele snavels in opfok. Een jaar later volgden er drie van 66.000 in totaal en momenteel zitten er drie koppels met in totaal 120.000 NOVOGEN hennen.

Kort communiceren met betrokken partijen

In grote lijn is opfokker Gijs van de Steeg tevreden zoals het tot nu toe gelopen is. ‘Wij zijn van mening dat je op voorhand niet  teveel moet veranderen. Onze eerste ervaringen hebben laten zien dat het opfokken van hennen met hele snavels goed mogelijk is, mits je kort communiceert met de betrokken partijen. Daarbij heeft de voerleverancier de meeste invloed’.     

 

Foto: vooraanzicht opfokbedrijf Van de Steeg

Ervaringen

Met behandelde hennen is er een groter grijs gebied voordat de hennen daadwerkelijk symptomen van pikkerij vertonen. We hebben zelf al gezien dat voer heel bepalend is, met name de constantheid en structuur. We zien grote verschillen tussen leveranciers en behoorlijke fluctuaties. Dit vraagt nog de nodige aandacht. Ook in de daglicht stal zijn we niet van strategie gewijzigd. We gaan pas met de lichtintensiteit naar beneden als er daadwerkelijk pikkerij dreigt te ontstaan. Gelukkig is dat tot nu toe nog niet nodig geweest. Ook de bloedluis status moet niet onderschat worden, dat kan een geweldige irritatiebron zijn. ‘We hebben tijdens de bouw van de opfokstallen bewust voor betonnen tussenvloeren gekozen en een ruime opzet zodat alles makkelijk te reinigen is,’ besluit Gijs van de Steeg. 

Tabel: overzicht technische kengetallen van afgeleverde koppels met hele snavels van opfokbedrijf Van de Steeg.

Een tweede locatie waar al vroegtijdig hennen met hele snavels zijn opgefokt is het bedrijf van de familie Van Ingen aan de Postweg in Lunteren. In oktober 2014 werden daar al 16.100 NOVOgen Brown Light kuikens opgezet die niet gelaserd waren. ‘Op een normale bezetting en destijds nog zonder pikblokken,’ meldt Bertus van Ingen. ‘Op dit moment is dat een standaard toevoeging binnen het opfokconcept van Verbeek, maar dat eerste koppel heeft mij laten zien dat het ook zonder kan, mits de voersamenstelling klopt. Wel strooi ik los luzerne op het kuikenpapier voordat de kuikens opgezet worden. Dat geeft direct een goede darmstimulans en wanneer de hennen op darmniveau geen problemen hebben, dan zal een koppel niet snel beginnen met pikkerij. Veterinaire zaken daargelaten,’ aldus Van Ingen. Het opfokbedrijf heeft in totaal vier Nivo-Varia stallen voor bijna 100.000 opfokhennen. Deze week worden er jonge kuikens opgezet voor drie pluimveehouders, waarvan twee koppels met hele snavels; in totaal ruim 60.000 hennen.

Tabel: overzicht technische kengetallen van afgeleverde koppels met hele snavels van opfokbedrijf Van Ingen.

Zevende koppel hennen met hele snavels

Opfokker Johan Keurhorst uit Harskamp spant de kroon als het aankomt op het aantal opgefokte koppels met hele snavels. Op dit moment zit al zijn zevende koppel met hele snavels in de stal. Keurhorst is sinds 26 jaar bedrijfsleider op de opfoklocatie aan de Westenengerdijk van Maatschap Top – Top Van de Fliert. Met vier Nivo-Varia opfokstallen bedraagt de totale capaciteit ruim 120.000 hennen. Afgelopen twee jaar werden er vier koppels onbehandelde hennen opgefokt. Momenteel zitten er drie koppels met hele snavels in opfok. Deze jonge hennen zijn 12 weken oud; één koppel NOVOgen White van 27.000 stuks en twee koppels NOVOgen Brown Light met in totaal 38.000 hennen. ‘Ik ben met witte onbehandelde hennen wel daadwerkelijk wat voorzichtiger met het lichtprogramma. Als de kuikenopzet goed verlopen is, breekt er altijd een risicovolle periode aan met het ontbeunen en eventuele coccidiose reacties. Als er dan bij een witte hen ook maar enig teken van pikkerij te zien lijkt, dan moet je schakelen. ‘En wees niet te voorzichtig met het selecteren. Een witte hen is fanatieker op de rangorde. Een piepkuiken geeft dan altijd stress, wat bij hele snavels verkeerd kan uitpakken,’ aldus Johan Keurhorst.

Foto: vooraanzicht opfokbedrijf Keurhorst

Tabel: overzicht technische kengetallen van afgeleverde koppels met hele snavels van opfokbedrijf Keurhorst. 

Overige berichten

"Efficiëntie behalen in groot netwerk"

25 november 2023 - Herman Brus ziet mogelijkheden voor efficiëntie en groeipotentie voor Verbeek Broederij en Opfok in Nederland, België en Duitsland met Novogen...
Lees meer

Intensieve samenwerking Ter Heerdt en Verbeek

03 oktober 2023 - Per 1 januari 2024 gaan Verbeek en Ter Heerdt een intensieve samenwerking aan inzake de productie van broedeieren, ééndagskuikens en 17 weekse...
Lees meer

Open dag van Kruistum de Greef

01 augustus 2023 - Wij zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van de recente succesvolle open dag bij familie van Kruistum - de Greef. Het was een evenement vol enthousiasme...
Lees meer