Een Bio ei van Knook, die wil je toch ook!

Publicatiedatum: 21 mei 2019

In Lelystad aan de Meeuwenweg runnen Jan en Rianne Knook met veel enthousiasme het biologische akkerbouw- en pluimveebedrijf ‘Polder VIII’. Na 8 jaar reguliere opfokhennen voor Verbeek gehouden te hebben, werd vorig jaar de stal omgebouwd voor 25.500 Biologische NOVOgen Brown Light leghennen. Wij nemen u graag mee in het open en betrokken verhaal van dit ondernemerspaar.

Het ouderlijk bedrijf van Jan Knook, opgericht in 1975 na de ontginning van de Flevopolder, telt 60 hectare akkerbouw. De naam van het bedrijf ‘Polder VIII’ verwijst naar één van de IJ-polders bij Amsterdam waar één van de voorouders vroeger geboerd heeft. In 2001 werd het bedrijf overgenomen en om een stuk verbreding en zekerheid binnen het bedrijf te creëren werd in 2009 besloten om naast akkerbouw ook een pluimveetak op te zetten. Na een brede oriëntatie, waarbij Moederdieren of Vaccindieren ook tot de opties behoorden, werd uiteindelijk met Verbeek een Nivo Varia stal voor 50.000 opfokhennen gerealiseerd. Eind 2010 zaten de eerste kuikens in de stal.

      

Foto’s: de vernieuwde biologische legstal van de Familie Knook in Lelystad
 

Akkerbouwbedrijf

Voor het akkerbouwbedrijf werd in 2015 besloten om door te schakelen naar ‘biologisch’. ‘Wij geloven in het toekomstperspectief van de biologische markt. Na het omschakelen van de akkerbouw kwam de behoefte om het complete bedrijf biologisch te certificeren, dus ook de pluimveetak,’ aldus Jan en Rianne. ‘Bij ‘Biologisch’ hebben wij het gevoel dat de consument en burgers meer open staan voor het werk dat wij doen. Dit proberen we daarom ook zoveel mogelijk te promoten en te stimuleren. Niet alleen omdat wij trots zijn op het werk dat wij doen, maar ook omdat wij het idee hebben dat er veel onwetendheid is bij burgers over de werkwijze op agrarische bedrijven. Dat de daad bij het woord gevoegd wordt, blijkt wel uit het feit dat er sinds de opstart van het huidige legkoppel al 6 excursiegroepen met basisschool leerlingen op bezoek geweest zijn.

   Foto: educatiemateriaal voor bezoekers

 

Biologische omschakeling

‘Toen we de pluimveetak wilden omschakelen, behoorde biologische opfok zeker tot de opties. Maar het totaal plaatje met biologische leghennen was completer. Met het opfokken van leghennen is het toch vaak een kwestie van piekbelastingen tijdens opzetten, entingen, uitladen en schoonmaken. ’Jan en Rianne vertellen dat ze op het bedrijf graag gebruik maken van studenten van de HAS uit Dronten. ‘Die zijn goed inzetbaar bij een constante eierstroom. Op deze manier kunnen we onze aandacht goed verdelen tussen de akkerbouw, de leghennen en ons gezinsleven!’

Ondanks enkele logische kinderziekten in de vernieuwde stal, zijn de ervaringen en de technische resultaten van het eerste koppel tot nu toe goed. Op 41 weken hebben de hennen 134 ei poh geproduceerd, bij een landelijk gemiddelde van 132 ei poh (referentie van 26 koppels, selectie in legmanager op biologisch, bruin en zelfde opzetperiode). De cumulatieve uitval bedraagt 2,5%. De hennen zitten nog super in de veren en produceren nog bijna 95%.  ‘Voor een goede productie moet het totaal plaatje kloppen, net als in de opfok! Daarom zitten we iedere 4-6 weken met onze bedrijfsbegeleiders om de tafel om het koppel te evalueren; Verbeek als hennenleverancier en natuurlijk de voervertegenwoordiger en de dierenarts niet uitgesloten. We hebben een groepsapp om elkaar snel te informeren als er bijzonderheden zijn.’

Resultaat

Naast de technische parameters, probeert de familie Knook het totaal resultaat te optimaliseren door te investeren in lokale afzet van hun eigen biologische eieren. Knook heeft een eigen doosje, uiteraard volledig geproduceerd met natuurlijke vezels. Daarnaast gaat er samen met Stichting Probos en het Louis Bolk instituut een pilot project gestart worden, waarbij Knotwilgen in de uitloop geplaatst worden. ‘We hopen dat deze wilgen meer beschutting bieden tegen de roofvogels. Het snoeihout zal in de toekomst als energiebron gebruikt gaan worden om het zwembad in Lelystad te verwarmen,’ sluit Jan af.

Inmiddels is naar volle tevredenheid het volgende koppel biologische NOVOgen Brown Light leghennen bij Verbeek besteld. Net als het huidige koppel, zal deze opgefokt worden bij de familie Spruijt in Vorchten voor leveren januari 2020.  

 

  

Foto links: het koppel NOVOgen Brown Light zit op ruim 40 weken nog top in de veren en leggen nog steeds rond de 95%.
Foto rechts: de familie Knook verkoopt een gedeelte van de eieren zelf aan huis

 

Overige berichten

Open dag van Kruistum de Greef

01 augustus 2023 - Wij zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van de recente succesvolle open dag bij familie van Kruistum - de Greef. Het was een evenement vol enthousiasme...
Lees meer

Geboorte nieuws!

01 augustus 2023 - De broederij in Elsendorp, onderdeel van Verbeek Broederij en Opfok, heeft haar eerste   kuikens voor Verbeek uitgebroed. Dit is een buitengewone...
Lees meer

NOVOgen Brown Light Bio

01 augustus 2023 - Ook onze biologische NOVOgen Brown Light Bio kippen hebben een buitengewone prestatie geleverd die wij graag met jullie delen. 
Lees meer