De familie Lalkens, Oet Grunn!

Publicatiedatum: 29 juni 2021

In Woltersum runt de familie Lalkens een prachtig pluimveebedrijf met twee freiland stallen, waarin 34.000 en 21.000 NOVOgen Brown Light hennen worden gehuisvest. Laatst genoemde stal is onlangs gerealiseerd. We nemen u graag mee in het enthousiaste verhaal van deze ondernemers!  

Het was niet altijd pluimvee wat de klok sloeg op het bedrijf van de familie Lalkens. In 1989 zijn Klaaske en Willem Lalkens neergestreken in het plaatsje Woltersum. Vervolgens verhuisde de familie in 1993 naar de huidige locatie en daar begonnen zij met het houden van vleesstieren. Om de boerderij te kunnen uitbreiden ging Willem ook nog in een vijf ploegendienst werken bij een papierfabriek. Eind jaren 90 gooide de BSE-crisis en de MKZ helaas roet in het eten, dit heeft ervoor gezorgd dat de roodvlees markt instortte. Er moest worden gezocht naar een andere manier van inkomen.

De familie Lalkens is echter geen familie die bij de pakken neer gaat zitten, emigratie werd overwogen of elders een andere boerderij beginnen. Uiteindelijk werd in 2003 besloten om te beginnen met het houden van leghennen. Enthousiast gemaakt voor vrije-uitloop hennen, werd de eerste stal voor 14.000 hennen gerealiseerd. In 2007 en 2009 is de stal nog eens uitgebreid met een wintergarten aan beide zijden van de stal, waardoor er vanaf 2009, 20.000 hennen gehuisvest konden worden. In 2012 is besloten om in de stal een volière inrichting te bouwen waardoor er vanaf toen 34.000 hennen gehouden konden worden.

In de loop der jaren is het gezin Lalkens uitgebreid met één dochter en twee zonen. Allemaal zijn ze erg ondernemend en hebben een passie voor de agrarische sector. Zo is hun dochter in 2013 begonnen met een manege/paardenpension, is de oudste zoon geëmigreerd naar Oost-Duitsland waar hij sinds 2016 een melkveebedrijf heeft en is de jongste zoon, Berend Jan sinds 2017 opgenomen in de V.O.F.

Foto: karakteristiek eierdoosje van de fam. Lalkens.

Foto: zijaanzicht nieuwe freiland stal voor 21.000 hennen

Foto: Berend Jan Lalkens in het nieuwe ei lokaal

Toekomst

Om het bedrijf nog toekomst bestendiger te maken met het intreden van Berend Jan in het bedrijf heeft de familie besloten om een nieuwe leg stal te zetten voor vrije uitloop hennen. Zodoende is in 2020 een stal gebouwd voor 21.000 vrije uitloop hennen. Hoewel Berend Jan eerst nog een opleiding tot kok en een opleiding in transport en logistiek heeft gevolgd, is hij uiteindelijk toch “tot inkeer” gekomen en heeft hij in Barneveld de pluimvee opleiding gevolgd. Voordat hij in het bedrijf kwam heeft hij nog enkele jaren bij andere pluimveehouders gewerkt. Dit alles zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de kennis en passie om het bedrijf zo goed mogelijk te laten draaien.

Begin februari 2021 was het dan zover en mocht Broederij Verbeek de eerste NOVOgen Brown Light  hennen leveren in de nieuwe stal. Berend Jan geeft aan dat zij het belangrijk vinden dat Verbeek de afspraken nakomt, er veel kennis in huis is, eerlijk en betrouwbaar handelt en adviezen geeft waar ze mee vooruit kunnen. Daarnaast is er een prima samenwerking met de voerleverancier en de dierenarts. Verder zitten de NOVOgen Brown Light hennen in zijn algemeenheid goed in de veren, leggen een goed aantal eieren op 85 weken, er is weinig uitval en de schaalkwaliteit blijft nog steeds goed tot zelfs 80 weken. Om Berend Jan te citeren “dit is wat je wilt. Bruine hennen passen beter bij ons dan witte, het gedrag is erg prettig, ze zijn rustig en fijn om mee te werken. Als er nieuwe hennen besteld zijn gaan we ook altijd even kijken bij het opfokbedrijf voordat de hennen geleverd worden, zodat we alvast een beeld hebben van de kwaliteit van de hennen en de opfokker, we merken dat Verbeek goede opfokkers heeft geselecteerd” aldus Willem en Berend Jan.

Doelen

Op de vraag welke doelen ze hebben voor de toekomst, zijn Willem en Berend Jan het met elkaar eens. De wens is om de hennen aan te kunnen houden tot 90 weken met een aantal goed sorteerbare eieren boven de 400. Het oudste koppel NOVOgen Brown Light bleef 48 weken boven de 90%. Hoewel de uitval in de “oude stal” prima is volgens de norm, is de wens om de uitval daar nog iets naar beneden te brengen d.m.v. een nog betere ventilatie.  Om het rendement nog meer te verbeteren wordt ook naar mogelijkheden gezocht om meer eieren direct aan de consument te verkopen.

Over een jaar of vijf zal Berend Jan het alleen moeten doen, want dan wil Willem zich uit de V.O.F. terugtrekken. Hij hoeft zich dan zeker niet te vervelen met 3 ondernemende kinderen waar zijn hulp nog meer dan welkom is!

Overige berichten

Open dag van Kruistum de Greef

01 augustus 2023 - Wij zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van de recente succesvolle open dag bij familie van Kruistum - de Greef. Het was een evenement vol enthousiasme...
Lees meer

Geboorte nieuws!

01 augustus 2023 - De broederij in Elsendorp, onderdeel van Verbeek Broederij en Opfok, heeft haar eerste   kuikens voor Verbeek uitgebroed. Dit is een buitengewone...
Lees meer

NOVOgen Brown Light Bio

01 augustus 2023 - Ook onze biologische NOVOgen Brown Light Bio kippen hebben een buitengewone prestatie geleverd die wij graag met jullie delen. 
Lees meer