Biologisch legpluimveehouder Teun van Maanen tevreden over nieuwe stal en NOVOgen Brown Light resultatenPublicatiedatum: 07-05-2018

Na 16 jaar ervaring als legpluimveeverzorger nam de 28 jarige Teun van Maanen in 2017 het besluit om op het ouderlijk bedrijf een bio legstal voor bijna 20.000 leghennen te bouwen. Van de aanwezige 16 hectare werd de helft omgeschakeld naar biologisch en in januari 2018 werden de eerste NOVOgen Brown Light hennen geleverd door Verbeek.

Momenteel zijn de leghennen 32 weken oud en blikt Van Maanen terug op een tevreden opstart. ‘Met de reguliere volière systemen ben ik door mijn werkervaring meer dan bekend. Maar omdat het biologische nieuw is, heb ik voor de hennen- en voerleverancier bewust keuzes gemaakt voor partijen met ervaring en kennis. En tot nu toe bevalt dat goed,’ aldus Van Maanen. Op de vraag of hij grote verschillen ervaart, kan alleen geantwoord worden dat de biologische hennen iets sneller reageren op veranderingen, in bijvoorbeeld de uitloop, dan dat hij voorheen gewend was op de volière systemen. 

Vooraanzicht stal voor 20.000 biologische leghennen. 

 Het koppel NOVOgen Brown Light hennen zit top in de veren.

Als ieder koppel zo opstart dan teken ik ervoor, aldus een gemotiveerde Van Maanen. ‘Toen ze 27-28 weken oud waren ging er hier in de buurt IB rond, maar ze zijn goed herstelt.’ De hennen wogen 1436 gram op 16 weken, 110 gram boven norm met een uniformiteit van 92,4%. Het systeem gedrag is van het begin af aan goed geweest en er werden slechts 10 eieren onder de 52 gram geproduceerd. De piek productie ligt momenteel boven de 97% en het aantal eieren poh was 63 op 30 weken (+3 op norm).

Zijaanzicht stal. Onlangs werden bomen geplant.

Productieresultaten

Deel dit bericht

Overige berichten

> ‘’Licht….over of onder belicht? ’’
> ‘’Een Bio ei van Knook, die wil je toch ook! ’’
> ‘’Transitiemanagement –Investeer in groei en ontwikkeling tijdens de opfok!’’
> Vacature medewerk(st)er financiële administratie
> Bedrijfsreportage familie Klaassen uit Barneveld
> ‘’Transitiemanagement - optimale start door transparantie’’
> Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
> Licht tijdens het broedproces verbetert kuikenkwaliteit en stressgedrag
> Alleen het beste resultaat telt; bekijk het nieuwe Verbeek magazine!