Bijeenkomst ‘vitale hennen’ in Poultry Expertise Centrum

Publicatiedatum: 16 maart 2015

Op woensdag 11 maart vond in het Poultry Expertise Centrum in Barneveld een bijeenkomst plaats met als thema ‘vitale hennen’. Belangstellende pluimveehouders en pluimveestudenten konden verschillende lezingen van specialisten uit de sector bijwonen. Wilco van de Kuilen, technisch specialist bij Verbeek, was een van de sprekers.

Wilco gaf een duidelijke presentatie over het optimaliseren van Verbeeks totale opfok- en legmanagement richting het verbod op snavelbehandeling eind 2017. Het opfokbeleid van Verbeek bevat een totaalaanpak die gebaseerd is op kennis van het gedrag van de kip. Wilco: “Er zijn verschillende vormen van pikkerij. Van zacht veren pikken om de rangorde vast te stellen tot object pikken, veren trekken en agressief gedrag wat over kan gaan in kannibalisme. Daarbij is het als pluimveehouder belangrijk om door het gedrag te signaleren, het probleem voor te zijn.” In de praktijk is hier inmiddels met een dertigtal koppels ervaring mee opgedaan.

Optimaliseren opfokmanagement

Door de jarenlange ervaringen van Verbeek in de biologische opfok, wordt het management voor het opfokken van reguliere hennen constant geoptimaliseerd met de kennis vanuit de biologische tak. Dit is volop gericht op het voorkomen van stress- en risicofactoren. Dit, in combinatie met het prettige karakter van de Novogen-genetica, biedt goede perspectieven voor invulling van de toekomstige eisen. Zo wordt er binnen Verbeek dus volop gewerkt aan het klaarstomen van uw hennen richting 2018.

Poultry Expertise Centrum

Verbeek ondersteunt het Poultry Expertise Centrum in Barneveld. Het Poultry Expertise Centre is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die werkzaam zijn in of betrokken zijn bij de pluimveesector. Binnen het Poultry Expertise Centre, wordt expertise van het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven gebundeld en benut voor het opleiden van ondernemers en medewerkers die werkzaam zijn in de pluimveesector (nationaal en internationaal), maar ook voor na- en bijscholing. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de visie van Verbeek. Zonder kennis en verandering geen voortuitgang, zonder samenwerking geen resultaat!

Presentatie downloaden

Benieuwd naar de complete presentatie van Wilco van de Kuilen? Download hier de presentatie, inclusief een overzicht van preventieve en reactieve maatregelen.

 

 

Overige berichten

"Efficiëntie behalen in groot netwerk"

25 november 2023 - Herman Brus ziet mogelijkheden voor efficiëntie en groeipotentie voor Verbeek Broederij en Opfok in Nederland, België en Duitsland met Novogen...
Lees meer

Intensieve samenwerking Ter Heerdt en Verbeek

03 oktober 2023 - Per 1 januari 2024 gaan Verbeek en Ter Heerdt een intensieve samenwerking aan inzake de productie van broedeieren, ééndagskuikens en 17 weekse...
Lees meer

Open dag van Kruistum de Greef

01 augustus 2023 - Wij zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van de recente succesvolle open dag bij familie van Kruistum - de Greef. Het was een evenement vol enthousiasme...
Lees meer