Ander drinkgedrag voor hennen met hele snavelsPublicatiedatum: 12-04-2016

Verbeek heeft vanuit de biosector al behoorlijke ervaring met het houden van hennen met hele snavels. Maar ook het aantal opgefokte en opgestarte leghennenkoppels met hele snavels in het reguliere segment begint behoorlijk toe te nemen. Eén van de ervaringen die Verbeek daarbij opgedaan heeft, is dat hennen met hele snavels een ander drinkgedrag vertonen. We maken u graag attent op de volgende punten, om dorst en opdrogers te voorkomen.

  • Hang de nippelleiding niet te hoog. Wanneer de nippelleiding te hoog hangt dan moet de hen naar de nippel pikken om er water uit te krijgen. Vanwege de spitse snavel kan er teveel water langs de bek lopen, waardoor dorst kan ontstaan.
     
  • Controleer of de waterdruk niet te hoog is. Vanwege de spitse snavel heeft de hen een kleiner oppervlak om de nippel te toucheren. Een te hoge druk bemoeilijkt het indrukken van de nippel nog eens extra.
     
  • Plaats om de 5 meter een nippel met lekbakje. Vanuit de opfok is de hen gewend dat de drinknippels kleurrijk zijn. Veel legpluimveehouders behandelen de stal tijdens de leegstandsperiode met silica. Hierdoor krijgt alles een egale kleur en vallen de drinknippels minder op. Ook bij het gebruik van ‘parapluutjes’ bestaat het risico dat de hennen de nippel niet herkennen vanuit het bovenste leefoppervlak. Door iedere 5 meter een lekschaaltje te plaatsen, kan dit verholpen worden.  

     

Deel dit bericht

Overige berichten

> ‘’Licht….over of onder belicht? ’’
> ‘’Een Bio ei van Knook, die wil je toch ook! ’’
> ‘’Transitiemanagement –Investeer in groei en ontwikkeling tijdens de opfok!’’
> Vacature medewerk(st)er financiële administratie
> Bedrijfsreportage familie Klaassen uit Barneveld
> ‘’Transitiemanagement - optimale start door transparantie’’
> Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
> Biologisch legpluimveehouder Teun van Maanen tevreden over nieuwe stal en NOVOgen Brown Light resultaten
> Licht tijdens het broedproces verbetert kuikenkwaliteit en stressgedrag